Αγκινάρες γεμιστές για μείωση της χοληστερίνης
Course: Κυρίως γεύμαCuisine: Ελληνική, ΥγείαDifficulty: ΕύκολοServings
1
servingsPrep time
15
minutesCooking time
20
minutesCalories
507
kcalΥλικά
4 αγκινάρες
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανια
2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
- Ρίχνετε τη φρυγανιά σ’ ένα μπολ και στη συνέχεια την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα υλικά.
- Κόβετε από τις αγκινάρες τα σκληρά φύλλα καθώς και τις κορυφές τους και αφαιρείτε το χνούδι. Ανοίγετε λίγο το κέντρο τους και τις αλατοπιπερώνετε από μέσα. Γεμίζετε με το μείγμα της φρυγανιάς και περιχύνετε την καθεμιά με το κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.
- Ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, βάζετε μέσα τις αγκινάρες όρθιες (με τις κορυφές να ακουμπούν στον πάτο) και τις ροδίζετε. Τις σκεπάζετε μέχρι τη μέση με ζεστό νερό και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
- Βράζετε τις αγκινάρες με το σκεύος σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα τις ξεσκεπάζετε ώστε να μείνουν μόνο με το λάδι τους και συνεχίζετε το βράσιμο. Σερβίρετε τις αγκινάρες και κρύες τώρα το καλοκαίρι.
Τα οφέλη
- Διατροφική αξία:
Ενέργεια (θερμίδες): 507 kcal
Πρωτεΐνη: 24,47 g
Λίπος: 15,32 g
Υδατάνθρακες: 84.71 g - Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης.
- Μια μεγάλη ανασκόπηση σε περισσότερους από 700 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας καθημερινά για 5-13 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της ολικής και της «κακής» LDL χοληστερόλης.