Κριθαρότο λαχανικών
Course: Κυρίως γεύμαCuisine: ΙταλικήDifficulty: ΜέτριαServings
3
servingsPrep time
20
minutesCooking time
20
minutesCalorieskcal
Φτιάξτε ένα απολαυστικό και υγιεινό κριθαρότο λαχανικών. Η ποσότητα των υλικών αντιστοιχεί σε 3 μερίδες
Υλίκά
2 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. λάδι
300 γρ. κριθαράκι ολικής άλεσης
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
100 γρ. κουκιά, καθαρισμένα
200 γρ. κατεψυγμένο αρακά
2 φυλλαράκια δυόσμο
50 γρ. κατσικίσιο τυρί
Εκτέλεση
- Αφήνετε το λάδι να κάψει, ρίχνετε μέσα το κριθαράκι και ανακατεύετε σταδιακά λίγη ποσότητα ζωμού λαχανικών.
- Μετά από 10’, προσθέτετε τα κουκιά. Συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να αποκτήσει το κριθαράκι την υφή του ριζότου.
- Καθώς βράζει το κριθαράκι, ζεμάτιζετε τον αρακά σε βραστό νερό για 1’, σουρώνετε τον και ανακάτευετε μέσα τον δυόσμο.
- Ρίχνετε τον πουρέ του αρακά μέσα στο κριθαράκι και πρόσθετετε τους σπόρους και το κατσικίσιο τυρί.
Τα οφέλη
- Πρόκειται για μια συνταγή που μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη στο πλαίσιο βέβαια μιας ισορροπημένης διατροφής. Το κριθαράκι περιέχει 25% περισσότερη πρωτεΐνη που σταθεροποιεί τη γλυκόζη στο αίμα, σε σύγκριση με το καστανό ρύζι. Μελέτη του 2012, έδειξε ότι το σκόρδο και το κρεμμύδι ισορροπούν και αυτά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.