Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη.
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, ακόμη και η ελαφριά καθημερινή κίνηση, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες αιτίες σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο μετά την εμμηνόπαυση.
Τα ευρήματα της μελέτης Women’s Health Accelerometry Collaboration, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στις Επιστημονικές Συνεδρίες Επιδημιολογίας και Πρόληψης Τρόπου Ζωής και Καρδιομεταβολικής Υγείας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη, διαπιστώνουν τη σημασία της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας στην υποστήριξη της μακροπρόθεσμης υγείας και επιβίωσης στις γυναίκες μετά από καρκίνο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η άσκηση, όπως έχει διαπιστωθεί, μπορεί να μειώσει τις τοξικές επιπτώσεις της θεραπείας του καρκίνου στο καρδιαγγειακό σύστημα και να αποτελέσει ένα ουσιαστικό μέρος της ανάρρωσης μετά τη θεραπεία.
Περισσότερα βήματα καθημερινά, χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.479 γυναίκες μέσης ηλικίας 74 ετών για 8 χρόνια. Οι μισές από τις γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την εγγραφή τους στην μελέτη και οι υπόλοιπες είχαν άλλους τύπους καρκίνου (ενδομητρίου, πνεύμονα, παχέος εντέρου, ωοθηκών κ.ά.).
Χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα, οι ερευνητές μέτρησαν τα ημερήσια επίπεδα κίνησης και καθιστικής ζωής και στη συνέχεια συνέδεσαν αυτά τα δεδομένα με τα αποτελέσματα θνησιμότητας κατά την ολοκλήρωση της μελέτης.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ασκούνταν περισσότερο είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, ενώ όσες είχαν υψηλότερα επίπεδα καθιστικής ζωής αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.
Όπως διαπιστώθηκε, τουλάχιστον μία ώρα μέτριας έως έντονης δραστηριότητας κάθε μέρα, όπως η ποδηλασία ή το γρήγορο περπάτημα, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 60%, καθώς και κατά 40% από οποιαδήποτε αιτία.
Το περπάτημα 5.000 έως 6.000 βημάτων την ημέρα συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ειδικά από καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι γυναίκες που έκαναν αυτόν τον αριθμό βημάτων καθημερινά είχαν 34% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας.
Αντίθετα, περίπου δύο επιπλέον ώρες καθιστικής ζωής την ημέρα αύξαναν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 30% και τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 12%.
Ένα σημαντικό εύρημα ήταν ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από όλες τις αιτίες εμφάνισε μείωσηακόμη και όταν οι γυναίκες είχαν εντάξει στην καθημερινότητά τους ελαφριά καθημερινή κίνηση.
«Αυτά τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη σωματική δραστηριότητα ως τον ακρογωνιαίο λίθο της υγείας των γυναικών μετά τον καρκίνο. Ακόμα και μικρές αυξήσεις στην καθημερινή κίνηση μπορούν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη. Τα ευρήματα συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση του πώς οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει του καρκίνου μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα την υγεία τους και να ζουν περισσότερο», δήλωσε ο Δρ. Eric Hyde, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και ερευνητικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν η θνησιμότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο δεν φάνηκε να επηρεάστηκε σημαντικά, τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν πόσο κρίσιμη είναι η σωματική δραστηριότητα για την ανάρρωση και τη μακροζωία των γυναικών μετά από καρκίνο.
Η ενθάρρυνση των γυναικών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο να είναι πιο δραστήριες, να κάθονται λιγότερο και να κάνουν περισσότερα βήματα κάθε μέρα θα μπορούσε να αποτελέσει μια εφικτή προσέγγιση για την παράταση του προσδόκιμου επιβίωσή τους και τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, καταλήγουν οι ερευνητές.
Πηγή: JNCI Cancer Spectrum