Κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου, ο κόσμος γιορτάζει κάτι που για πολλούς μοιάζει ριζοσπαστικό αλλά είναι εξαιρετικά απελευθερωτικό: μια μέρα χωρίς δίαιτα. Η International No Diet Day δεν είναι απλώς μια «άδεια» για να φάμε γλυκό — είναι ένα παγκόσμιο κάλεσμα για αυτοαποδοχή, απενοχοποίηση και σεβασμό προς το σώμα, ανεξαρτήτως διαστάσεων ή βάρους.
Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1992 από τη Βρετανίδα ακτιβίστρια, Mary Evans Young, η οποία θέλησε να ταράξει τα νερά του body shaming και να ενθαρρύνει τον κόσμο —ιδίως τις γυναίκες— να σταματήσουν να μετρούν θερμίδες και να ξεκινήσουν να μετρούν στιγμές, υγεία και αυτοφροντίδα.
Αξίζει να διευκρινίσουμε ότι η παρότρυνση χωρίς δίαιτα αναφέρεται στα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος και όχι σε ομάδες ατόμων ή ασθενών που ακολουθούν συγκεκριμένες δίαιτες για λόγους υγείας!
Στόχος της ημέρας
Να αμφισβητήσει τα πρότυπα ομορφιάς που μας επιβάλλονται. Να υπενθυμίσει πως η αξία μας δεν εξαρτάται από έναν αριθμό στη ζυγαριά. Να προωθήσει την ενσυνείδητη διατροφή, την ψυχική ευεξία και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα των σωμάτων.
Η Διεθνής Ημέρας Χωρίς Δίαιτα ενθαρρύνει τον διάλογο για τις διατροφικές διαταραχές και την ανάγκη για αποδοχή του σώματος, ενώ προτάσσει την άρνηση στα τοξικά μηνύματα της βιομηχανίας της δίαιτας.
Σε πολλές χώρες, οργανώνονται εκδηλώσεις, καμπάνιες και δράσεις ευαισθητοποίησης. Το μπλε κορδελάκι είναι το ανεπίσημο σύμβολο της ημέρας, υπενθυμίζοντας πως όλοι αξίζουμε αγάπη, όπως είμαστε.
«Ας γιορτάσουμε σήμερα την υγεία, όχι την ατέλεια. Το σώμα, όχι τον περιορισμό. Εσένα, όπως ακριβώς είσαι!»
Με αυτό το μήνυμα, η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ρένα Σύμπα, εξειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, μιλά στο DailyPharmaNews,
για την απογοήτευση των ατόμων που ταλαιπωρούνται με ανεπιτυχείς δίαιτες για μεγάλα διαστήματα:
«Τα άτομα τα οποία ζουν για πολλά χρόνια, ακολουθώντας επαναλαμβανόμενες δίαιτες, που δυστυχώς δεν έχουν τα αποτελέσματα που υπόσχονται, θα πρέπει να στρέψουν το ενδιαφέρον τους πρώτα σε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής!», τονίζει η ειδικός και προσθέτει:
«Αν και κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και χρειάζεται τη δική του εξατομικευμένη προσέγγιση, ωστόσο,δίνω κάποια γενικά tips που μπορούν να βοηθήσουν όποιον ενδιαφέρεται, πραγματικά, να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες»:
Σταμάτα τώρα τον φαύλο κύκλο της δίαιτας!
Η συνεχής έναρξη και διακοπή μιας δίαιτας μπορεί να καταστρέψει τον μεταβολισμό και να χαλάσει τη σχέση σου με το φαγητό. Προτίμησε τη μακροπρόθεσμη αλλαγή με μικρά βήματα προς μια καλύτερη καθημερινότητα.
Εστίασε στη διατροφική ποιότητα και ΟΧΙ στην ποσότητα
Αντί να μετράς θερμίδες, εστίασε στα ποιοτικά τρόφιμα, που θα σε βοηθήσουν στη βέλτιστη θρέψη. Όταν το σώμα καλύπτεται από τα απαραίτητα και καλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, τότε έχει την απαιτούμενη ενέργεια και δεν πεινάει.
Επίλεξε καλής ποιότητας πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά εποχής και προϊόντα ολικής άλεσης
Κοιμήσου καλά και κουνήσου! Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να κινείται. Χαρείτε τον ήλιο — πάντα με προστασία!
Αποσύνδεσε την αξία σου από τα νούμερα της ζυγαριάς!
Η αυτοεκτίμηση δεν πρέπει να εξαρτάται από τον αριθμό των κιλών ή την εμφάνιση. Αποδέξου το σώμα σου πρώτα, για να μπορέσεις να το αλλάξεις. Νιώσε ευγνωμοσύνη για όσα σου προσφέρει. Με αυτό, μπορείς να αναπνέεις και να κινείσαι!
Καλλιέργησε την ενσυνειδητότητα στο φαγητό (mindful eating)!
Μάσησε αργά, μπουκιά – μπουκιά. Απόλαυσε την τροφή σου, χωρίς περισπασμούς και παρατήρησε πότε πραγματικά πεινάς και πότε πραγματικά είσαι χορτάτος. Έτσι, αποφεύγεις την υπερφαγία.
Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου που κρύβονται πίσω από το φαγητό…
Κράτα ένα ημερολόγιο διατροφής, όπου θα καταγράφεις όχι μόνο τα τρόφιμα που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, αλλά και τα συναισθήματα που νιώθεις όταν τρως. Έτσι, θα κατανοήσεις καλύτερα τη συναισθηματική υπερφαγία. Αν δεν τα καταφέρνεις μόνος σου, ζήτησε υποστήριξη.
ΟΧΙ ενοχές! Αγάπα το σώμα σου τώρα!
Ξεκίνα με την αυτοφροντίδα που σου αξίζει! Ας αφήσουμε τις στερητικές δίαιτες και ας χτίσουμε μια ζωή γεμάτη αποδοχή, θρέψη και σεβασμό!