Close Menu
Dailypharmanews

    Εγγραφείτε στις ενημερώσεις

    Μάθετε τα τελευταία νέα για την υγεία.

    Σημαντικοτερα νεα

    Κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της αναβολής στράτευσης των ειδικευόμενων γιατρών – Συνάντηση ΙΣΑ με φοιτητές

    22/02/2026

    Γιατί οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο είναι λιγότερο επιρρεπείς στον διαβήτη;

    22/02/2026

    Ένα έμβρυο με σπάνιο αγγειακό όγκο έλαβε θεραπεία ενδομητρίως για πρώτη φορά παγκοσμίως

    22/02/2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Dailypharmanews
    ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
    • Αρχικη
    • Nεα

      Κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της αναβολής στράτευσης των ειδικευόμενων γιατρών – Συνάντηση ΙΣΑ με φοιτητές

      22/02/2026

      Γιατί οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο είναι λιγότερο επιρρεπείς στον διαβήτη;

      22/02/2026

      Ένα έμβρυο με σπάνιο αγγειακό όγκο έλαβε θεραπεία ενδομητρίως για πρώτη φορά παγκοσμίως

      22/02/2026

      Ενημέρωση των καταναλωτών από τον ΕΦΕΤ για την περίοδο της Σαρακοστής

      22/02/2026

      Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση θεραπείας για κάποιους καρκίνους του μαστού

      21/02/2026
    • Επιστημονικα

      Γιατί οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο είναι λιγότερο επιρρεπείς στον διαβήτη;

      22/02/2026

      Ένα έμβρυο με σπάνιο αγγειακό όγκο έλαβε θεραπεία ενδομητρίως για πρώτη φορά παγκοσμίως

      22/02/2026

      Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση θεραπείας για κάποιους καρκίνους του μαστού

      21/02/2026

      Ένα και μόνο εμβόλιο μπορεί να προσφέρει ευρεία προστασία έναντι πολλών αναπνευστικών λοιμώξεων

      20/02/2026

      Πώς ο ταπεινός μεταξοσκώληκας θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε νέες αντιγηραντικές θεραπείες

      19/02/2026
    • Πολιτικη Υγειας

      Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα προστίθενται στο ΕΚΑΒ- Προχωρούν οι διαδικασίες για πρόσληψη διασωστών

      19/02/2026

      Άδωνις Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ αλλάζει πρόσωπο με έργα πνοής και νέες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις»

      18/02/2026

      ΕΣY 2.0: Η ψηφιακή επανάσταση και το στοίχημα της πρόληψης στην Ελλάδα του 2026

      17/02/2026

      Ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας στον Πειραιά προτείνει ο ΙΣΠ

      13/02/2026

      Μάριος Θεμιστοκλέους: «Έχουμε πετύχει 60% μείωση στην αναμονή με την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων»

      13/02/2026
    • Ασθενεις

      Χρόνια δυσκοιλιότητα: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπισή της μέσω της διατροφής

      14/12/2025

      Triplex καρδιάς: Πότε είναι αναγκαίο – Ποια καρδιακά προβλήματα εντοπίζει

      29/11/2025

      Παιδικός διαβήτης: Σε ποια ηλικία εμφανίζεται – Ποια συμπτώματα εκδηλώνει

      23/11/2025

      Πεπτικό έλκος: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα – Πότε γίνεται επικίνδυνο

      22/11/2025

      Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Σε ποιες περιπτώσεις τη συστήνουν οι γιατροί

      15/11/2025
    • Καινοτομια

      Hepatrat: Ευρωπαϊκή πατέντα για τη συμβολή του σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ

      04/02/2026

      Στρατηγική συνεργασία LAMDA Development- Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου Healthcare Park

      18/12/2025

      BeeAutism: Οι Μέλισσες δημιουργούν για ένα γλυκό σκοπό

      16/12/2025

      Από τους εμφυτεύσιμους καταγραφείς καρδιακού ρυθμού στα wearables

      05/11/2025

      Νέα έκδοχα – νέος ορίζοντας: Τα «αόρατα» συστατικά που μπορεί να απογειώσουν την καινοτομία στα φάρμακα

      28/10/2025
    • Podcasts
    • Αφιερωματα
    ΕΓΓΡΑΦΗ
    Dailypharmanews
    Home » Πολιτικη Υγειας » Θεανώ Καρποδίνη: Αναγκαιότητα ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΠΠΥ
    Πολιτικη Υγειας

    Θεανώ Καρποδίνη: Αναγκαιότητα ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΠΠΥ

    22/02/2024Updated:17/10/20246 Mins Read
    Facebook Twitter WhatsApp
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Listen to this article

    Την απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα υποστελέχωσης του Εθνικού  Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – που περνάει από την δημιουργία οργανογράμματος – έτσι ώστε να προχωρήσουν και τα έργα που θα καταστήσουν τον ΕΟΠΠΥ στρατηγικό αγοραστή υπηρεσιών Υγείας και θα τον μετατρέψουν σε στρατηγικό πυλώνα του ΕΣΥ, προέταξε η διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη.

    Κατά την ενημέρωση της επιτροπής Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, κατέδειξε ότι ο ΕΟΠΥΥ από την ίδρυσή του δεν διαθέτει οργανόγραμμα (δηλαδή Προεδρικό Διάταγμα με την οργανωτική του δομή) πράγμα που του στερεί τη δυνατότητα να κάνει μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, καθώς και να κάνει αποσπάσεις από άλλους φορείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κανείς να μην επιθυμεί να εργαστεί εκεί όπου θεωρεί ότι η θέση του δεν είναι κατοχυρωμένη. Εκθέτοντας την γενική εικόνα του Οργανισμού, αναφορικώς με το προσωπικό, η κα Καρποδίνη ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής, ότι ο ΕΟΠΥΥ απασχολεί σήμερα περίπου 1.468 άτομα (τα 1.232 εκ των οποίων είναι μόνιμο προσωπικό και τα 236 είναι επικουρικό) ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει πάνω από 500 εργαζόμενοι, γεγονός που τον καθιστά υποστελεχωμένο και δυσλειτουργικό, με κύρια συνέπεια να μην μπορούν να προχωρήσουν τα έργα μεταρρύθμισης του οργανισμού, που άλλα υλοποιούνται και άλλα σχεδιάζονται. Η κα Καρποδίνη είπε πως υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να προχωρήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (που με βάση τις δεσμεύσεις από το υπουργείο Εσωτερικών, έχει επαναπροωθηθεί) το συντομότερο δυνατό “για να μπορέσουμε να κάνουμε και εμείς μέσω ΑΣΕΠ την απαραίτητη στελέχωση και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, κατέθεσε τις προτάσεις της για τις αλλαγές που απαιτούνται στο νέο Οργανόγραμμα ώστε να “θεραπευτούν” οι αγκυλώσεις, να επέλθει εξορθολογισμός με την δημιουργία μιας Γενικής Διεύθυνση Παροχών Υπηρεσιών Υγείας και Σχεδιασμού και χωρίς κόστος να εξασφαλιστεί αποτελεσματικότερη διοίκηση.

    “Βασικός μας στόχος είναι να γίνουμε στρατηγικός αγοραστής και όχι παθητικός, όπως είμαστε σήμερα. Αυτό που θέλουμε είναι, με ποιοτικά κριτήρια να μπορούμε να συμβαλλόμαστε με τον καθένα γι’ αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη και που δεν μπορούμε να καλύψουμε στο δημόσιο σύστημα. Κι εδώ έχουμε τη βασική πρόκληση που είναι η χρηματοδότηση. Ο Οργανισμός, για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του ως δυνατός διαπραγματευτής, αυτό που χρειάζεται είναι να περάσει στη διαχείρισή του το σύνολο των εσόδων που διατίθεται για την Υγεία” είπε η κα Καρποδίνη.

    Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης

    “Η έλλειψη και η στενότητα σε προσωπικό μας δυσκολεύει πάρα πολύ, γιατί τρέχουνε πάρα πολλά και σημαντικά πράγματα. Βασικός στόχος για να μιλάμε για την εξυπηρέτηση του πολίτη στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι να φτάσουμε στο σημείο με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και να έχουμε πραγματικά δεδομένα στην Υγεία τα οποία να μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις. Αλλά και ο ίδιος ο ασφαλισμένος, όπου και αν πάει, σε όποια δομή, να μη χρειάζεται να κουβαλάει τη σακούλα με τις εξετάσεις του, το εισιτήριο – εξιτήριό του από το νοσοκομείο, γιατί σήμερα εφημερεύει άλλο και λοιπά. Και να μπορεί, παράλληλα, να είναι και τα μάτια μας, και ο μεγαλύτερος ελεγκτής, στο αν τυχόν καταχωρηθεί κάτι το οποίο πραγματικά μια υπηρεσία δεν έχει λάβει” εξήγησε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, περιγράφοντας το όραμά της για τον νέο, σύγχρονο Οργανισμό.

    “Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι όπως είπα το μεγάλο μας άγχος, το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο εργαλείο μας, για να τα καταφέρουμε” σημείωσε ακόμη.

    Επιπλέον, τόνισε ότι πάντα ο πρωταρχικός στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα, καθολική και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για όλους τους συμπολίτες μας. “Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα. Ξέρουμε, όμως, ότι ακόμα παραμένουν πάρα πολλές περιοχές που χρήζουν σημαντικών βελτιώσεων, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας ανεξαρτήτως από το πού γεωγραφικά κατοικούν, να μπορούν να έχουν την ίδια ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας, ενώ ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στον οποίο ξεκινήσαμε τα τελευταία χρόνια να δίνουμε έμφαση – και κάναμε δειλά-δειλά κάποια βήματα – είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους μας, και την αρχή την κάναμε μέσω των συμβάσεων που έχουμε με τους ιδιώτες παρόχους υγείας και φυσικά σε δεύτερο χρόνο” προσέθεσε.

     Όσον αφορά τη φαρμακευτική πολιτική, η κα Καρποδίνη τόνισε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός είναι η αδυναμία λήψης διαρθρωτικών μέτρων για την εξοικονόμηση των δαπανών, που σχετίζεται με το γεγονός αφενός ότι η θεσμική αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Υγείας και σε εποπτευόμενους φορείς, αφετέρου ότι η τιμολόγηση και η προμήθεια, επίσης καθορίζονται από το υπουργείο Υγείας. Έτσι, ενημέρωσε ότι επίκεινται θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενδυναμώσουν τον ρόλο του Οργανισμού, με στόχο να θέτει εκείνος τους κανόνες και να εξορθολογίσει τις δαπάνες. Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει κανένας λόγος, επειδή ένα φάρμακο είναι καινούργιο και έχει αλλάξει ετικέτα, αφού καλύπτει την ίδια ιατρική ανάγκη, να αμείβεται περισσότερο. Θα πρέπει να ενσωματώνεται εκεί, και αυτοί οι πόροι να χρησιμοποιούνται έτσι, ώστε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που έρχονται σε νέες καινοτόμες θεραπείες που μπορούν να σώσουν ζωές. Είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει γενικά η φαρμακευτική πολιτική σε όλο τον κόσμο, τα νέα καινοτόμα φάρμακα. Όλοι θα έχετε ακούσει για τα φάρμακα της άνοιας, για το Αλτσχάιμερ, τα οποία πραγματικά θα δημιουργήσουν μια βόμβα στους προϋπολογισμούς υγείας σε όλα τα κράτη”.

    Έργο ελέγχου των δαπανών

    Ακόμη, αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα της διοίκησής της που είναι αποτελεσματικότερος έλεγχος των δαπανών και έκανε λόγο για ένα “εμβληματικό έργο” που “τρέχει” τώρα και αφορά την εισαγωγή, στο σύστημα της εκκαθάρισης, ελέγχου σε πραγματικό χρόνο, όπως κάνουν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. “Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε κάθε ιδιωτική και δημόσια δομή, θα έχουμε κι εμείς τους ελεγκτές μας οι οποίοι θα κρίνουν τη σκοπιμότητα της εισαγωγής, αν χρεώθηκε κανονικά το νοσήλιο το οποίο έπρεπε, τι χρεώθηκε ο ασθενής, ποια ήταν τα εξαιρούμενα. Έτσι θα έχουμε επιτελέσει ένα πολύ μεγάλο μέρος και το σημαντικότερο της εκκαθάρισης που τώρα γινόταν κατασταλτικά, χωρίς πραγματική παρουσία εκεί, με βάση και μόνο το πρακτικό του χειρουργείου ή ό,τι μας δήλωσε ο θεράπων” επισήμανε η κα Καπροδίνη.

    Αυτό το έργο θα προκηρυχθεί, μέχρι τα μέσα Μαρτίου και θα ξεκινήσει εντός τριμήνου που απαιτεί η διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού. Θα ξεκινήσει πρώτα για τους ιδιώτες παρόχους της κλειστής νοσηλείας, και από τα μέσα του χρόνου, θα περιλαμβάνει και στις δημόσιες δομές.

    Ως μια “μεγάλη πρόκληση” αντιμετωπίζεται και το θέμα των φαρμάκων εξωτερικού, και όπως είπε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ με εντολή του υπουργού Υγείας “μελετάμε και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε να μπουν κανόνες” και να υπάρχει συνυπευθυνότητα και της βιομηχανίας. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η δαπάνη του ΙΦΕΤ είναι είναι περίπου 180 εκατ. από 60 εκατ. που ήταν το 2014 και πολύ λιγότερο.

    “Ένα άλλο θέμα είναι, ότι οι γιατροί μας γρήγορα κι εύκολα και χωρίς τη συνταγογραφική συνείδηση, εύκολα περνάνε σε νέες θεραπείες και υποκαθιστούν τις παλιές δοκιμασμένες θεραπείες. Σε αυτό γίνεται μεγάλη προσπάθεια, με φίλτρα, κανόνες και πρωτόκολλα, έτσι ώστε να το παίρνει πραγματικά αυτός που το χρειάζεται, και να μη γίνεται αλόγιστη συνταγογράφηση” τόνισε επίσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη
    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

    προσφατα αρθρα

    Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα προστίθενται στο ΕΚΑΒ- Προχωρούν οι διαδικασίες για πρόσληψη διασωστών

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Πλήρης κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ δαπανών υγείας που δεν συνταγογραφούνται για τους τραυματίες των Τεμπών

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Άδωνις Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ αλλάζει πρόσωπο με έργα πνοής και νέες δωρεάν προληπτικές εξετάσεις»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΕΣY 2.0: Η ψηφιακή επανάσταση και το στοίχημα της πρόληψης στην Ελλάδα του 2026

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ξεκινάει σήμερα η διαδικασία δωρεάν διάθεσης των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία – Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας στον Πειραιά προτείνει ο ΙΣΠ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μάριος Θεμιστοκλέους: «Έχουμε πετύχει 60% μείωση στην αναμονή με την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ξεκίνησε το δωρεάν πρόγραμμα για την παχυσαρκία σε πανεπιστημιακές κλινικές μέσω του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ά. Γεωργιάδης: Μέσα στο 2026 όλοι οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    ΕΣΥ : Στην τελική ευθεία η ψηφιακή αξιολόγησή του από τους ογκολογικούς ασθενείς

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μητσοτάκης: Δέσμευση προς τους πάσχοντες από χρόνιες και πολύ σοβαρές νόσους για δυνατότητα διάθεσης ΦΥΚ μέσω φαρμακείων επιλογής τους

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ερωτηματικά σε φαρμακοποιούς προκαλεί η αναφορά του ΠΙΣ σε εκατέρωθεν «ακραίες ρητορικές»

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Μ. Θεμιστοκλέους: Προχωράμε άμεσα σε νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Ειρ. Αγαπηδάκη: Η πρόληψη σώζει ζωές – Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» αλλάζει τον τρόπο που προστατεύουμε την υγεία μας

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Υπουργείο Υγείας: πρόληψη μπροστά, στελέχωση με «ιεράρχηση», φάρμακο σε πιο σφιχτό πλαίσιο

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Χαιρετισμός του Ά. Γεωργιάδη σε Ημερίδα του ΕΟΦ – Αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο του στη φαρμακευτική πολιτική

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Από τον Φάκελο στο Smartphone: Η ψηφιακή «επανάσταση» στην Ογκολογία και οι νέες υποδομές του 2026

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Παρέμβαση Γεωργιάδη για το Καθηκοντολόγιο Μαιών μετά τις αντιδράσεις του κλάδου

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    Μη χασετε
    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της αναβολής στράτευσης των ειδικευόμενων γιατρών – Συνάντηση ΙΣΑ με φοιτητές

    22/02/20263 Mins Read
    Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου και ώρα 14:00 στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, προγραμματίζει η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ

    Γιατί οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο είναι λιγότερο επιρρεπείς στον διαβήτη;

    22/02/2026

    Ένα έμβρυο με σπάνιο αγγειακό όγκο έλαβε θεραπεία ενδομητρίως για πρώτη φορά παγκοσμίως

    22/02/2026

    Ενημέρωση των καταναλωτών από τον ΕΦΕΤ για την περίοδο της Σαρακοστής

    22/02/2026
    Ροη Ειδησεων
    • Κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της αναβολής στράτευσης των ειδικευόμενων γιατρών – Συνάντηση ΙΣΑ με φοιτητές
    • Γιατί οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο είναι λιγότερο επιρρεπείς στον διαβήτη;
    • Ένα έμβρυο με σπάνιο αγγειακό όγκο έλαβε θεραπεία ενδομητρίως για πρώτη φορά παγκοσμίως
    • Ενημέρωση των καταναλωτών από τον ΕΦΕΤ για την περίοδο της Σαρακοστής
    • Οι γάτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση θεραπείας για κάποιους καρκίνους του μαστού
    Αναζητηση
    Μεινετε σε επαφη
    • Facebook
    • YouTube
    • Vimeo
    • LinkedIn
    Ταυτοτητα
    Ταυτοτητα

    Menu
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία
    © 2026 Dailypharmanews. Designed by Dailypharmanews.
    • Αρχική
    • Πολιτική cookies
    • Πολιτική απορρήτου
    • Πνευματική Ιδιοκτησία
    • Επικοινωνία

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.