Επίσημη θέση απέναντι στην ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την έναρξη της κατ’ οίκον διάθεσης των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τις 16 Ιουνίου πήρε η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ).
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Με ανακοίνωσή που εξέδωσε για το θέμα την Τρίτη 10 Ιουνίου η ΟΣΦΕ, λίγες μέρες πριν την έναρξη εφαρμογής αυτής της πολιτικής και αμέσως μετά τη διεξαγωγή του 38ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της –στις 7 και 8 του μήνα, στα Χανιά- θεωρεί ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της στα ΦΥΚ πάει κόντρα στον χαρακτηρισμό που της αποδίδεται στο πολιτικό μας σύστημα, ως φιλελεύθερη, γιγαντώνοντας τα κρατικά φαρμακεία.
Τονίζει δε ότι το πιλοτικό μοντέλο διακίνησης φαρμάκων ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τα σπίτια των ασθενών αλλά και προς τα φαρμακεία που εδώ και ορισμένα χρόνια λειτουργεί προκάλεσε πολλά παράπονα παρά την ελάχιστη αποδοχή του από τους ασθενείς ενώ και ένα κανείς σταθεί στο τι αναφέρει η ίδια η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΕΟΠΥΥ για «Παροχή υπηρεσιών logistics (3PL) για το έργο διακίνησης φαρμάκων υψηλού κόστους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» διαπιστώνει ότι η εξαγγελία για παράδοση των φαρμάκων σε 24-48 ώρες, απλά δεν ισχύει.
Αναλυτικά η ΟΣΦΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
Θέμα: Ανακοίνωση της Ο.Σ.Φ.Ε. αναφορικά με την κατ’ οίκον διάθεση των ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους).
Προ ολίγων ημερών ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την καθολική κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ*1 από τις 16 Ιουνίου του 2025, με τον ασθενή να παραλαμβάνει τα εν λόγω φάρμακα εντός 24 έως 48*2 ωρών στο σπίτι του.
Δυστυχώς μια φιλελεύθερη κυβέρνηση εμμένει σε μια λύση που γιγαντώνει τα κρατικά φαρμακεία (μοναδικό παράδειγμα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα – το συναντούσαμε άλλοτε μόνον στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης) και από την αλυσίδα του φαρμάκου βρίσκει σύμφωνη μόνον την φαρμακοβιομηχανία (για τους δικούς της λόγους).
Η Ο.Σ.Φ.Ε. εμμένει στη θέση της πως τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους θα πρέπει να επιτρέψουν στο φυσικό κανάλι διανομής που είναι αυτό της φαρμακοβιομηχανίας – φαρμακαποθήκης – φαρμακείου, καθώς:
▪ Εξασφαλίζει στον ασθενή ταχύτερη πρόσβαση στο φάρμακο του.*3
▪ Εξασφαλίζει στον ασθενή ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη φαρμακοθεραπεία.*4
▪ Δίνει μεγαλύτερες εγγυήσεις σταθερής και ποιοτικής λειτουργίας, υπό οποιασδήποτε συνθήκες.*5
Απαντήσεις και λύσεις σε όλες τις αιτιάσεις που χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία για να προκρίνει το μοντέλο κρατικό φαρμακείο – διανομή κατ’ οίκον – παράκαμψη φαρμακοποιού / φαρμακαποθήκης (περί ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης, του παράλληλου εμπορίου, του κόστους κ.α.) δίνονται στις προτάσεις της Ο.Σ.Φ.Ε. καθώς και άλλων θεσμικών φορέων.
1. Εδώ και ορισμένα χρόνια λειτουργεί πιλοτικό μοντέλο διακίνησης φαρμάκων ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προς τα σπίτια των ασθενών αλλά και προς τα φαρμακεία (χωρίς συμμετοχή των φαρμακαποθηκών σε κανένα από τα δύο σκέλη) και παρά την ελάχιστη ζήτηση της εν λόγω υπηρεσίας από τους ασθενείς, υπήρξαν πολλά παράπονα για καθυστερημένες παραδόσεις στα σπίτια και στα φαρμακεία, οι οποίες δημιουργούν την εύλογη απορία για το κατά πόσο τηρούνται οι απαιτούμενες συνθήκες διακίνησης τους.
2. Η προκήρυξη του διαγωνισμού του ΕΟΠΥΥ για «Παροχή υπηρεσιών logistics (3PL) για το έργο διακίνησης φαρμάκων υψηλού κόστους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» στην σελ. 77 αναφέρει ως χρονικό περιθώριο παράδοσης των φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών, αυτό των 72 ωρών και όχι αυτό των 24-48 ωρών.
3. Σήμερα η παράδοση φαρμάκων στον ασθενή μέσα από το πυκνό δίκτυο φαρμακείων της χώρας γίνεται άμεσα και σε κάποιες λίγες περιπτώσεις εντός κάποιων ωρών χάριν του εξαιρετικού δικτύου συνεταιριστικών και ιδιωτικών φαρμακαποθηκών και της αποθεματοποίησης που αυτές κάνουν σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα.
4. Ο φαρμακοποιός με τον οποίο συνεργάζεται ο ασθενής στα πλαίσια των υπόλοιπων φαρμάκων που λαμβάνει είναι σε θέση να τον καθοδηγήσει κατά την πρώτη διάθεση του Φαρμάκου Υψηλού Κόστους με την απαιτούμενη πληροφόρηση, συμβουλή και εκπαίδευση για τη χρήση του ενώ και στις επαναλαμβανόμενες διαθέσεις του Φαρμάκου Υψηλού Κόστους είναι σε θέση να αξιολογήσει θέματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας του φαρμάκου, να απαντήσει σε απορίες και να επιλύσει προβλήματα της χρήσης του. Φυσικά όσα προηγουμένως έχουν αναφερθεί δεν είναι εφικτό να γίνουν από τον φαρμακοποιό του ΕΟΠΥΥ ο οποίος περιορίζεται στην εκτέλεση της συνταγής με την στενή κανονιστική – γραφειοκρατική λογική και αποστέλλει το φάρμακο στο σπίτι του ασθενή χωρίς να έχει καμία επαφή και σχέση με τον ασθενή. Το «δια χειρός φαρμακοποιού» και η «εκτέλεση της συνταγής» λοιπόν πρέπει κάποιος να το εξετάζει όχι αποκλειστικά μέσα από την κανονιστική – γραφειοκρατική οπτική αλλά μέσα και από την κλινική διάσταση τους που είναι και η σημαντικότερη για τον ασθενή.
5. Τόσο στην περίοδο του COVID-19 όσο και κατά τη διάρκεια των φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, το κανάλι διανομής φαρμακοβιομηχανία – φαρμακαποθήκη – φαρμακείο ήταν το μοναδικό που λειτούργησε απρόσκοπτα.